Kategorier
Uncategorized

Hva koster donorsæd?

Det er stor forskjell på prisen for donorsæd. Det avhenger om du ønsker anonym eller ikke anonym donor, om du velger IUI eller ICI sæd og hvor mye MOT du bestiller.

Jeg skjønner at du kanskje ikke forstår noe av det jeg skrev over, og derfor skal jeg forklare disse begrepene litt nærmere.

IUI og ICI sæd

ICI sæd er ikke renset. Denne sæden inneholder alle de naturlige væskene som finnes i et normalt ejakulat.

ICI sæd (urenset sæd) kan brukes til ICI ( intracervical inseminasjon). På denne behandlingen brukes en sprøyte for å inseminere sæden vaginalt. Dette blir nesten som samleie.

ICI sæd kan kun brukes til IUI-, IVF- eller ICSI-behandling hvis klinikken du skal behandles på kan rense strået før behandlingen. ICI donorsæd kan ikke brukes til IUI da urenset sæd direkte inn i livmoren kan foårsake en uheldig reaksjon.

IUI sæd inneholder renset sæd tibredt på et laboratorium. De naturlige sædvæskene er fjernet og det inneholder kun svømmedyktige sædceller.

IUI sæd er klar til bruk til inseminering der sæden blir direkte inseminert i livmoren. Med denne metoden når mange sædceller egget, og derfor er sjansene for å bli gravid større sammenlignet med ICI behandling der sædcellene kun blir sprøytet inn i vagina.

IUI sæd vil da naturligvis være dyrere, da den er renset og klar til bruk.

MOT (motility) er et tall som viser hvor mange sædceller som er svømmedyktige. MOT måles i millioner pr. ml. Vi brukte MOT20, så så det vil da bety at det var 10 millioner levende sædceller i en dose på 0,5ml. Det er 20 millioner pr.ml.

MOT vil altså si hvor god kvalitet det er på spermen. Jo høyere MOT, jo større sjanse for å bli gravid. Er det inseminasjon du skal gå for så bør du gå for MOT20 eller høyere om du finner.

Velger du derimot IVF som behandlingsmetode, så er ikke anfall sædceller like viktig, da befruktningen foregår utenfor kroppen. Det kan likevel hende klinikken ønsker høy MOT, så det kan være lurt å høre med klinikken på forhånd.

Ved vårt første forsøk brukte vi som sagt MOT 20 og IUI sæd. Vi tenkte det var bedre å betale litt ekstra enn å betale mindre og kanskje ha mindre sjanse for å lykkes. Nå viste det seg jo at jeg ikke ble gravid, så det trenger ikke nødvendig ha noe å si, men det kan lønne seg å ha høy MOT

Hva betalte vi?

For IUI sæd og 20MOT betalte vi 1032 Euro, som tilsvarer 10856 Norske kroner. I tillegg kommer det en kostnad på frakt fra sædbanken du bestiller fra, til klinikken du skal behandles på. Klinikken tar seg betalt for å oppbevare den. Det er ett depotgebyr på 1500 DK i året. Det tilsvarer 2100kr. Jeg husker ikke beløpet for frakt. Men til sammen, med depot og sæd kom det nok på rundt 14-15000 kr alt i alt.

Så må du ikke glemme transport. Du må jo komme deg dit også. Vi valgte fly første gang, noe som var veldig dyrt. SAS vet å ta seg betalt, så vi gikk for Norwegian. Tur retur kom vel det på rundt 6-7000 kr. Man må jo bare kaste seg rundt og komme seg til Danmark så fort man er maksimal fertil.

For selve inseminasjonen betalte vi 3750 DK, som i Norske tilsvarer 5240 kr. Nå er vi allerede oppe i rundt 26000 kr.

Vi valgte å bo på hotell en natt etter inseminasjonen, da vi hadde hørt at det var gunstig etter en behandling. Ikke stresse og bare slappe av. I tillegg måtte vi jo ha mat og drikke på turen. Så for å runde av alt i alt så kom første forsøk på nesten 30000 kr. Det er mye penger når man ikke engang sitter med en voksene mage og positiv test…

Man må jo nesten bare prøve å tenke positivt på det hele. Før eller siden vil man jo ha premien i armene. Det vil være verdt det til syvende og sist, det bare vet jeg!

Neste forsøk (som var 2 mai) ble langt billigere, da vi fant ut at 30000 for hvert forsøk ble litt mye. Nå hadde vi jo valgt mister right som donor og valgt den dyreste måten å komme seg til Danmark på. Sånn hadde vi ikke råd til å fortsette i det lengre løp.. Denne gangen måtte vi senke kriteriene litt. Vi kunne ikke være så nøye på donoren vår. Vi kunne ikke lenger grave dypt i Cryos skattkammer for å finne den «perfekte» donoren som lignet mest mulig på Hanne.

Denne gangen hørte vi med klinikken om de hadde noen donorer som kunne passe oss, da dette var langt billigere. Alternativ A synes vi hørtes alt for lys ut. Vi ønsket en donor med svart hår, for å matche Hanne litt i alle fall, og alternativ B følte vi ikke passet oss da barnet mest sannsynlig ville fått afro, og når ingen av oss har det bekymret vi oss for om barnet ville følt seg utenfor og anderledes blant oss.

Men så kom de med ett annet forslag som var akkurat det vi gikk for. De kunne finne noen donorer på European sperm bank som passet våre kriterier og sende oss noen forslag, så kunne vi velge blant en av dem. Vi fikk ikke opp noe bilde av donorene, og det var nok derfor det ble billigere. Så da valgte vi en donor kun ut i fra den lille informasjon vi fikk fra dem. Høyde, vekt, etnisitet, øyenfarge og hårfarge. Dette kostet 4200 DK som tilsvarer 5869 Kr, pluss 895 DK som til svarerer 1250 kr for frakt. Det vil si rundt 7000 kr. Forrige donor kostet nesten 11000,så allerede her hadde vi spart 4 tusen bare på å ikke være så «kresne» i valg av donor.

Denne gangen tok vi heller ikke fly, for det var flystreik akkurat rundt den tiden jeg var maksimal fertil, så Norwegian visste å utbytte det og tok 16 tusen kroner for tur retur Danmark! Det kom ikke på tale! Så da ble det Danskebåten! Det ble faktisk en utrolig koselig tur. Nesten en liten miniferie, og vi fikk noe helt annet å tenke på på vei hjem. I neste innlegg vil jeg fortelle dere hvordan dette forsøket gikk.

2 svar til “Hva koster donorsæd?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.